30 Ağustos 2018 Perşembe

Zaferi İşaret Eden Lider

taaruz-1

    96 yıl önce zorlu ve kararlı mücadelenin ardından gelen zaferimiz kutlu olsun. Bugüne özel bir yazı yazmak istedik. Yazımızın konusu elbette Mustafa Kemal Atatürk. Yani zaferi işaret eden lider. Neden böyle dediğimizi birazdan anlayacaksınız. Ama öncelikle bu yazıda İlber Ortaylı'nın 2012 yılında Milliyet gazetesine yazdığı "90 Yıl Önce" adlı köşe yazısının kaynak alındığını belirletelim.


İlk Hedefiniz Akdeniz İleri!

    Tarihçilere sık sık sorulan sorulardan birisi de eğer Atatürk olmasaydı Kurtuluş Savaşı yine yapılır mıydı? İlber Ortaylı buna evet yapılırdı diyor. Fakat bu denli bir gelişim olmayacağını iddia ediyor. Yani Kurtuluş Savaşı yine yapılırdı fakat belki Cumhuriyet ilan edilmezdi, büyük inkılaplar yapılmazdı hatta belki şu an sahip olduğumuz topraklardan daha az toprağa sahip olabilirdik. Bunu elbette bir şeye dayanarak söylüyor. 30 Ağustos Büyük Taarruzu yapılmadan önce birçok ciddi komutanın takındığı tavır görüşünün dayandığı noktayı oluşturuyor. Peki Büyük Taarruz aşamasına gelmeden önce Atatürk dışında diğer etkin komutanlar mücadele konusunda ne düşünüyordu?

agustos30

    İlber Ortaylı'nın aktardığına göre Kurtuluş Savaşının başında hatta Sakarya Meydan Muharebesi sırasında birçok ciddi komutan sınırların Ege Denizine ( O günlerin ismiyle Akdeniz) ulaşmasını bir hayalcilik olarak görüyordu. Onlara göre merkezi Anadolu olmak üzere Karadeniz kıyıları, Çukurova ve Doğu Anadolu ile yetinmek daha gerçekçiydi. Mustafa Kemal ise farklı düşünüyordu. Sınırların Ege Denizine kadar uzanması gerektiğini düşünmüştü ki Büyük Taarruzu bu düşünce sonucunda tasarlamıştı.

    Mustafa Kemal Atatürk 30 Ağustos 1922 tarihinde ordulara "İlk Hedefiniz Akdenizdir.  İleri!" diyerek sadece düşman Yunan kuvvetleri  yenmedi aynı zamanda kararlı duruşuyla bir kez daha farklı bir lider olduğunu gösterdi. Tekrardan kutlu olsun.

Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederiz. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LÜTFEN!

Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız!

Kitap