27 Ağustos 2018 Pazartesi

Genç Osman'ın Ölümü. Gerçekten Tecavüz Edildi mi?

osman-genç

    Osmanlı tarihinde padişahların tahttan indirilmesi olayı bazı dönemlere damgasını vurmuştur. Özellikle duraklama döneminde padişahların sık sık değiştiğini görüyoruz. Bu değişikliklerden belki de en hazin öyküye sahip olanı ise Sultan II. Osman'ın yani Genç Osman'ın tahttan indirilmesi olayıdır. Feci şekilde hayatına kast edilen bu bahtsız ve genç padişahın ölümüyle Osmanlı Devleti kendini yeni bir karmaşa yumağının içinde bulmuştur. Genç Osman sadece öldürülüşüyle değil ölümünden sonra ortaya atılan bazı iddialarla da sıkça tarihte tartışılan bir şahsiyet. Gerçekten ölmeden önce tecavüze uğramış mıydı? Cellatlarına direnirken sırtına balta ile mi vuruldu? Öldürüldükten sonra kulakları kesildi mi? Gelin bu soruların cevaplarını tarihçilerin konu ile ilgili yazdıklarından bulmaya çalışalım.


Ölüme Giden Yol

osmn-gnc    Su götürmez bir gerçektir ki Genç Osman yenilik yanlısı bir padişahtır. Lehistan üzerine düzenlenen Hotin seferi sırasında yeniçerilerin geri kalmışlığını ve gayretsizliğini görünce bu ocak üzerinde yenilik yapma kararı alır. Tabii bunun sonucunda da yeniçeri ile arası açılır. Ulema ile de Şeyhülislam Esad Efendinin kızıyla evlenmesi dolayısıyla bir gerginlik yaşamaktadır. Çünkü bir padişahın hür bir Türk kızı ile evlenmesi o zamanlar doğru karşılanan bir hareket değildir. Tüm bunların üstüne bir de hacca gitme isteği doğunca isyan kaçınılmaz olmuştur. Aslında bu hacca gitme meselesinde iki farklı görüş var. Bazı tarihçiler bunun askeri ıslahat için bahane olduğunu söylerken bazıları ise Genç Osman'ın gerçekten hacca gitmek istediğini söyler. Öyle veya böyle bu bardağı taşıran son damla olmuştur.


Tahttan Zindana


gnc-isyan       Çıkan isyan kısa sürede büyüyüp saraya sıçramıştır. Çok geçmeden de Genç Osman tahttan indirilmiş ve isyancılar tarafından tutsak edilmiştir. Daha sonra halk arasından çeşitli hakaretlerle ve aşağılamalarla geçen Genç Osman hayatını tamamlayacağı Yedikule zindanlarına götürülmüştür. Aslında bu noktada şunu söylemek de fayda var sanıldığının aksine o günlerde tüm halk veya yeniçeri Genç Osman'a karşı değildir. Bunu şuradan anlıyoruz ki Genç Osman ilk ele geçirildiği anda öldürülmek istenmiş fakat buna o sırada orada bulunan yeniçerilerden bazıları karşı çıkmıştır. Halkta da aynı durumu görüyoruz. Halk arasında padişahın öldürülmesine pek sıcak bakılmıyor. Fakat bazı siyasi hesaplar genç padişahın hazin bir şekilde öldürülmesine sebep olacak.

    Genç Osman Yedikule zindanlarına götürüldükten kısa bir süre sonra yeni padişah I.Mustafa'yı etki altında tutma hayalleri kuran Davud Paşa ve Kilindir-Uğrusu denilen bir şahısın çabalarıyla öldürülür. 

Tecavüze Uğradı mı?  

    Konunun başında yazdığım gibi Genç Osman'ın ölümünden sonra ortaya bir çok belli belirsiz söylenti çıkmıştır. Yedikule zindanlarında hem maddi hem manevi yorgunluğuna rağmen cellatlara büyük direnç gösteren Genç Osman denildiği gibi gerçekten tecavüze uğramış mıydı? Bu konuda beki de göz önünde tutmamız gereken en önemli eser olayın yaşandığı dönemde Hüseyin Tugi tarafından yazılan Musibetname adlı kitaptır. Bu kitapta bizzat Genç Osman'ın nasıl öldürüldüğü yazılmıştır. Yazılanlara baktığımızda tecavüz ile ilgili hiçbir bilgi göremiyoruz. 

Peki Nasıl Öldürüldü?

    Genç Osman, Hüseyin Tugi'nin eserine göre cellatlarına büyük direnç göstermiştir. Fakat bu direnci Kilindir-Uğrusu denilen şahısın hayalarını sıkması ile son bulmuştur. Bu adice hareket sonucunda genç padişah kement ile boğulmuştur. Tarihçi Lamartine Osmanlı Tarihini konu edindiği eserinde ise genç padişahın ölümünü benzer şekilde yazmıştır. Buna ek olarak padişahın öldükten sonra Davud Paşa tarafından kulağının kesilip I.Mustafa'nın annesine götürülmek üzere mendile konulduğunu yazar. Tarihçi İsmail Hakkı Uzunçarşılı ise Genç Osman'ın omzuna balta ile vurulup direncinin kırıldığını ve bu şekilde öldürüldüğünü yazar. 

iyns

    Özetle Genç Osman öyle veya böyle feci bir ölüme kurban gitmiştir. Ölümün arkasından çok söylenti çıksa da bu söylentilerin bazıları asılsızdır. Özellikle tecavüz meselesi hiçbir ciddi kaynak tarafından doğrulanmaz.

Yararlanılan Kaynaklar:
> Halil İnalcık "Devleti Alliye: Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar II"
> Alphonse De Lamartine "Osmanlı Tarihi"
> İsmail Hakkı Uzunçarşılı "Osmanlı Tarihi 3.Cild"



Yazımızı Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederiz. Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir.

2 yorum:

  1. Benim gibi tarihe ilgi duyan birisi icin cok guzel, cok anlasilir bir icerik olmus. Emeginize saglik

    YanıtlaSil
  2. gençliği yedikule zindanlarında solan bir genç padişahın hazin hikayesi emeğinize sağlık gerçekten

    YanıtlaSil

LÜTFEN!

Kötü amaçlı ve Argo yorumlardan kaçınınız!

Kitap